Blogg

WordPress 4.2.4 täpper till säkerhetshål

Senaste uppdateringen till WordPress släpptes precis. WordPress 4.2.4 fixar ett antal viktiga säkerhetshål, inom såväl cross-site scripting som potentiella möjligheter till SQL-injiceringar. Förutom att täppa till säkerhetshålen innehåller versionen även ett antal buggfixar.

Se till att uppdatera din webbplats så snart som möjligt. Äldre versionen före de som som täpper till säkerhetsluckor tenderar att bli tacksamma mål för hackare väldigt snabbt. Vill du inte behöva bekymra dig om uppdateringar hjälper vi gärna till med ett underhållsavtal för så lite som 299kr/mån. Bara kontakta oss så fixar vi det!

Styr vad som syns när du delar din WordPress-site på Facebook

En vanlig fråga som brukar dyka upp är hur man kan styra vad som syns på Facebook när man delar en länk till sin WordPress hemsida. Du vet vad jag pratar om, den där rutan som dyker upp där Facebook hämtar en bild och text från länken som du delar. Lyckligtvis är det hela inte speciellt komplicerat, så häng med. Läs vidare »

Uppdatera till WordPress 4.0.1

Igår kväll såg vi att  WordPress 4.0.1 släpptes, en ren säkerhetsrelease som täpper till ett kritiskt säkerhetshål som hittades för ett tag sedan och som funnits i WordPress ett bra tag.

Därför är det kanske ännu viktigare än vanligt att du går in och klicka på knappen för att uppdatera, så att du kör senaste versionen. Om sin site använder auto-uppdateraren, gör en koll att den gjort sitt jobb (du kanske också fått mail). Om du är en av våra underhållskunder så har vi redan uppdaterat din site.

Ny onlinekurs: 10 viktiga verktyg i WordPress

Det gläder mig otroligt att nybörjarkursen i WordPress som jag gjorde för Moderskeppet har blivit så uppskattad. Så uppskattad att det har blivit en till, denna gång med 10 blandade tips och verktyg för att förbättra din WordPress-site.

Kursen är tillgänglig för alla prenumeranter på Moderskeppet Guld, där du får tillgång till (i skrivande stund) 170 kurser om allt från webb till foto—och det växer.

Mycket nöje med kursen!

Ny site för SAS Captain!

Tidigare i höst kom Christer Lundström, mer känd som SAS Captain på Twitter och Instagram, till mig och bad om hjälp med en webbplats. Han ville kunna samla bilder, videos och berättelser från sitt jobb som pilot på ett annat ställe än bara sociala medier.

Lösningen? Vi byggde en smart WordPress site åt Christer som förutom det han lägger upp själv, automatiskt hämtar nya bilder från Instagram och nya videos från YouTube och skapar inlägg från dessa. På detta sätt uppdateras siten automatiskt, utan att det innebär merarbete för Christer.

Besök siten, eller läs mer om processen i vårt case.

Håll din WordPress-installation uppdaterad!

I helgen var WordPress i nyheterna, nämligen när DN skrev om att tusentals bloggar och hemsidor har stora säkerhetshål. Även om det är lite olyckligt att bara WordPress så tydligt pekas ut, kvarstår faktum att det är väldigt vanligt att siter inte hålls uppdaterade.

Varje månad hör i regel någon av sig och vill ha hjälp efter att ha fått sin site hackad. Lika ofta märker vi att en ny kunds tidigare webbplats fortfarande är kvar på en riktigt gammal version av WordPress, eller med en mängd ouppdaterade tillägg.

Anledningarna till dessa är många. Ibland är det tekniska begränsningar eftersom någon byggt till siten på ett dåligt sätt, men oftast är det ren mänsklig glömska. Är man inte proffs på webben är det inte lika intressant att hålla koll. ”Det drabbar ju inte mig”.

Budskapet är viktigt hur som helst. Håll din WordPress-webbplats uppdaterad så slipper du mycket problem framöver. Vi hjälper dig gärna med löpande backup och uppdatering om du vill slippa för 499kr/mån. Hör av dig!

(bild: WPBlueprint by Michelle Schulp)

Fil med momsinställning för EG-länder för WooCommerce

För många av våra kunder använder vi WooCommerce som e-handelssystem. Dels för att det är enkelt att komma igång med, och dels för att det är ruskigt kompetent och klarar av väldigt mycket. En sak som man måste ställa in vid global försäljning är EU momssatserna. Här har vi en färdig fil som du bara kan importera.

Säljer man enbart i Sverige så är det hela inte så komplicerat, då man enkelt kan sätta restriktioner på att enbart svenska adresser för köpa i butiken och därefter enbart sätta svensk moms för Sverige. Läs vidare »

Onlinekurs för nybörjare i WordPress

Det har länge saknats en riktigt bra nybörjarkurs i WordPress. Trevligt nog var jag inte ensam att tycka detta, och tillsammans med vännerna på Moderskeppet har jag släppt en kurs ”Egen webbplats med WordPress” på Moderskeppet Guld som på en knapp timma hjälper dig komma igång och lära dig bygga din egen lilla WordPress-webbplats.

Tanken är att du efter att du tagit dig igenom kursen, skall kunna både tillräckligt mycket för att kunna sköta en enklare webbplats, men också att du skall kunna skapa och sätta igång din egen webbplats.

Om du stöter på problem och behöver vidare hjälp, kan vi alltid hjälpa till på konsultbasis, eller med mer anpassade kurser. Självklart svarar jag gärna på frågor om kursen och dess innehåll, både i kommentarerna här och via mail. En fågel viskar dock i mitt öra att fler kurser kan vara på G.